Zestig procent van de sociale huurwoningen in Nederland bevat asbest. In het grootste deel van de huizen gaat het om ongevaarlijk asbest, zolang het niet wordt geschuurd en er niet in wordt geboord of gezaagd. Dat blijkt uit een rondgang door de NOS langs woningcorporaties.
Voor het onderzoek heeft de NOS 122 willekeurige corporaties ondervraagd. Het is de eerste keer dat in kaart is gebracht hoeveel sociale huurwoningen asbest bevatten. Vertaald naar het hele land gaat het om bijna 1,4 miljoen huizen.
Ongeveer de helft van de corporaties heeft een inventarisatie gemaakt en weet precies hoe het is gesteld met de aanwezigheid van asbest. Een derde van de corporaties heeft dat niet gedaan. De rest, iets minder dan 20 procent van de respondenten, is inmiddels begonnen met een inventarisatie of heeft die voor 2013 op het programma staan.
Op allerlei plekken in de woning komt asbest voor, blijkt uit de gegevens van de corporaties. Onder andere in brandwerende platen bij verwarmingsketels, vloerluiken, ventilatiekanalen, vensterbanken, gevelbetimmering, platen in hekwerken en galerijen, beglazingskit, doorvoeringen in wanden en vloeren, schoorsteenmantels, golfplaten op schuurtjes, het dakbeschot en riolen. Vloerzeil en vloertegels worden ook vaak genoemd; meestal is dat door de bewoners zelf aangebracht.
De ondervraagde corporaties zeggen dat ze een woning op asbest controleren en saneren als die vrijkomt voor een nieuwe huurder. Ook doen ze dat tijdens het planmatig onderhoud en bij renovaties. Sinds 1993 mag asbest niet meer worden gebruikt in de woningbouw. Het zit dus alleen in woningen van voor dat bouwjaar.
Bron: NOS
Reacties