Zeventig procent van de corporaties houdt zeer grote zorgen na het besloten woonakkoord tussen het kabinet en D66, SGP en CU. Hierbij is de verhuurdersheffing bijgesteld van 2 naar 1,7 miljard euro per jaar. Vijf procent verwacht zelfs een faillissement. De heffing heeft grote impact op de bouwsector: 84 procent van de corporaties gaat bouwprojecten schrappen en 76 procent gaat het bestaande bezit minder onderhouden.
Dit blijkt uit een meting onder ruim 200 corporaties, uitgevoerd door adviesbureau Stec Groep. Ongeveer driekwart van de ondervraagde medewerkers geeft aan dat de corporatie waar zij werken aan het besparen is op bedrijfslasten, onderhoud, nieuwbouw- en renovatieprojecten. 75 procent van de respondenten geeft aan dat hun corporatie extra woningen verkoopt naar aanleiding van het akkoord. Er zijn daarbij opvallend weinig plannen voor het verkopen van grote complexen aan beleggers. 62 procent van de corporaties bespaart verder op bedrijfslasten, al wordt hiervan relatief weinig verwacht. Corporaties willen zo min mogelijk (44 procent) op duurzaamheid bezuinigen.
De verhuurdersheffing dwingt corporaties tot samenwerking, zo blijkt. Meer dan de helft (53 procent) van de woningcorporaties gaat intensiever samenwerken met andere corporaties, inclusief fusies. Daarnaast wil 38 procent meer afspraken maken met gemeenten en zal 35 procent van de corporaties meer zaken gaan doen met beleggers. Slechts 62 procent van de woningcorporaties verwacht zelfstandig te kunnen voortbestaan.
Reacties