Maandag 10 december is de Actieagenda Bouw van start gegaan, die voortkomt uit het Bouwteam. Dit team kreeg begin 2012 van minister Spies de opdracht om te onderzoeken hoe de woning- en utiliteitsbouw dynamischer, innovatiever en vraaggerichter uit de crisis komt en hoe de toekomstige bouwopgave wordt uitgevoerd door een efficiënt en effectief opererende sector. Aanwezig bij de presentatie was minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).
Blok omarmt het initiatief dat door kennisinstellingen, de overheid en de sector is genomen. “Er is veel dat de ondernemers en de rijksoverheid bindt. Ook wij hebben te maken met een organisatie die momenteel structureel verlies lijdt. En toch zijn we bezig om samen te kijken naar hoe we er samen sterker uit kunnen komen. Hoe we in 2020 terug kunnen kijken en dan zeggen: ‘we hebben in 2012 een gezonde bodem gelegd en dat hebben we samen gedaan’. Het moet weer aantrekkelijk zijn om te willen beleggen in ons vastgoed, zodat bijvoorbeeld pensioenfondsen er sneller in zullen stappen”, aldus de minister.
In 2012 is door bedrijven, kennisinstellingen en overheden de Actieagenda Bouw ontwikkeld voor de woning- en utiliteitsbouw. Deze door het Bouwteam opgestelde agenda, geeft antwoord op de vraag wat eerder genoemde organisaties (gezamenlijk) te doen staat om te zorgen dat de woning- en utiliteitsbouwsector sterker uit de crisis komt.
De Actieagenda Bouw omvat 17 acties, waarbij het voortouw voor de uitvoering bij ondernemers en hun brancheorganisaties ligt. Kennisinstellingen, overheden en financiers moeten – gezamenlijk met de ondernemers – voor de juiste condities zorgen. Hierbij wordt waar mogelijk gebruikgemaakt van al lopende initiatieven.
“De bouw zit in de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat we nu praten over de toekomst, geeft aan hoeveel veerkracht er in de sector zit. Met de actieagenda gaan we werken aan nieuw ondernemerschap, verbetering van productiviteit van de relatie kennis-ondernemerschap, ontslakken van het overheidsbeleid en zoeken naar nieuwe financieringsarrangementen die de machine weer van brandstof kunnen voorzien”, zo stelde Joop van Oosten, voorzitter van het kernteam van de Actieagenda tijdens de presentatie.
Een van de acties die zijn opgesteld, is herbestemming. Een samengeteld team richt zich op renovatie, transformatie en herbestemming. De bouwproductie zal zich steeds meer op de bestaande voorraad en herontwikkeling van bestaande locaties richten. In de praktijk zijn er nog veel belemmeringen van institutionele aard (omgevingswetgeving, bestemmingsplannen, huurregulering) en van de betrokken partijen zelf (bouwclaims) die een snelle transformatie in de weg staan. De uitwerking van deze routekaart dient onder andere betrekking te hebben op de introductie van tijdelijke huurcontracten bij transformatie en herbestemming van kantoren naar woningen en een nieuwe aanpak van stedelijke vernieuwing die past bij de veranderde (financiële) condities. Trekker van dit team is Rudy Stroink.
Reacties