De gemeente Tilburg heeft begin maart vier focus- en twaalf aandachtswijken aangewezen. Voor deze wijken gaat de gemeente actieplannen maken in samenspraak met onder meer bewoners, politie en woningcorporaties.
De indeling naar focus- en aandachtswijken is bepaald op basis van de uitkomsten van de wijktoets en de leefbaarheidsmonitor (Lemon-onderzoek). Hieraan hebben 16.500 Tilburgers meegewerkt. Ze geven gemiddeld een 7,2 als totaalcijfer voor de buurt waarin ze wonen. Het Lemon-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Tilburgse woningcorporaties TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg en ‘t Heem en de gemeente. De wijktoets geeft een beeld van de kwaliteit van de diverse wijken en buurten binnen de gemeente op de gebieden leefbaarheid, veiligheid, vestigingsklimaat en sociale stijging. Onderzocht zijn indicatoren op drie dimensies: fysiek, sociaal-economisch en veiligheid. De wijktoets levert een belangrijke bijdrage aan het wijkgericht werken. De aandacht voor de impulswijken blijft overigens gewoon bestaan. In die wijken zijn meerjarige afspraken gemaakt op het gebied van sociale stijging.
De komende twee jaar gelden Stokhasselt/Vlashof, Groenewoud, centrumgebied Het Zand en Goirke-Hasselt als focuswijken. In deze wijken spelen meerdere ingewikkelde problemen, op sociaaleconomisch en fysiek vlak en op het gebied van veiligheid. Voor deze wijken wordt een meerjarig actieplan gemaakt, in nauwe samenwerking met bewoners en andere partners. De plannen zijn naar verwachting in september 2014 klaar. Kruidenbuurt, Jeruzalem, Zorgvlied-Zuid, Oerle, Jan Wierhof, Korvelse Hofjes/Trouwlaan, Abdij- en Torenbuurt, Loven/Rozenplein, Gesworen Hoek, Schotelplein, Korvel, randen Theresia, zijn als aandachtswijken benoemd. Deze wijken scoren onvoldoende op één of meer thema's of tonen een dalende trend. De actieplannen die hiervoor worden opgesteld zijn naar verwachting in juli 2014 klaar.
Reacties