Minister Blok vindt dat er kanttekeningen geplaatst moeten worden bij een aantal conclusies uit het Rigo-onderzoek ‘Doelgroepen en woonlasten 2’, dat begin oktober is uitgevoerd in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de huurders in de stad dit jaar veel meer geld uitgeeft aan huur- en energielasten dan volgens de Nibud-normen verantwoord is. De verwachting is dat steeds meer mensen daar last van krijgen, concludeert Rigo. Door de crisis is de totale lastendruk toegenomen en dat komt vooral door de gestegen werkloosheid.
Hoewel Blok in zijn brief van 28 oktober aan de Tweede Kamer aangeeft dat dit een “serieus signaal” is, is hij vooral van mening dat “de meeste corporaties een streefhuur hebben die (ruim) onder de maximale huurprijs ligt op basis van het woningwaarderingsstelsel.”
In het Rigo-onderzoek wordt het uitgavenpatroon, tot 2018, berekend met Nibud-gegevens. “Het Rigo gebruikt de Nibud-referentiebedragen echter ten onrechte als een uitgavennorm”, zo vindt de minister. Hij stelt ook dat Rigo een aantal aannames maakt in haar rapport. “De combinatie van het gebruik van een statisch model en een groot aantal aannames maakt het trekken van generaliseerbare conclusies lastig”, schrijft hij.
Het onderzoek benoemt ook de stijgende energieprijzen, die in de afgelopen jaren al flink gestegen zijn en dit nog verder zullen doen. Blok zegt hierover: “Voor de toekomst is uiteraard van groot belang dat de energielasten voor huishoudens niet te veel gaan stijgen, en indien mogelijk op termijn nog lager kunnen worden. Hiertoe geeft het kabinet een impuls aan energiebesparing in de gebouwde omgeving.”
Donderdag 31 oktober wordt in de Tweede Kamer verder gedebatteerd over het woningwaarderingsstelsel. Lees de volledige brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.
Reacties