De eerste versie van BREEAM-NL Sloop is sinds begin november operationeel. Bij (semi)overheden, ontwikkelaars, eindgebruikers en aannemers is de behoefte om sloopprojecten, met behulp van een eenduidige definitie van duurzaamheid, onafhankelijk te toetsen. Het keurmerk kan vanaf nu hierin voorzien voor gebouwen, infra, inrichting en industrie.
Met het certificaat BREEAM-NL Sloop wordt duurzaam slopen meetbaar gemaakt. Daarnaast toont het aan dat verantwoordelijkheid genomen wordt voor verduurzaming in de gebouwde omgeving. Het certificaat dicht het gat tussen methodieken voor bestaande bouw (BREEAM-NL In Use) en nieuwbouw (BREEAM-NL Nieuwbouw). “Uitgangspunt is dat de gehele materiaalketen goed op elkaar aansluit”, aldus Stefan van Uffelen, directeur van Dutch Green Building Council.
De eerste versie van de richtlijn, waar Advin inhoudelijk aan heeft bijgedragen, is tijdens de dertiende participantenbijeenkomst van DGBC overhandigd aan Jacqueline Cramer, ex-minister van VROM. “Met deze lancering luiden we tevens een internationale ontwikkeling in, want er is afgesproken dat dit traject de basis gaat vormen voor een internationale, wereldwijd geldende BREEAM-versie”, volgens Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van DGBC.
Advin, marktteam bouw, was al actief door het ‘Groene’ Sloopbestek. Hierin is onder andere beschreven op welke manier de toegepaste materialen verantwoord gesloopt en opnieuw ingezet kunnen worden. De kennis en ervaring die het bedrijf met dit bestek en de begeleiding van sloopwerken heeft opgedaan, is nu vertaald naar de internationale BREEAM-methodiek. Met dit keurmerk heeft Nederland de primeur.
Reacties