Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Corporatie isoleert woningen met schelpen

15 april 2013

Voor de isolatie van kruipruimtes is voor 109 huurwoningen in Bunschoten gebruikgemaakt van Zeeuwse schelpen. De woningen van woningcorporatie Gooi en Omstreken, hadden onder andere te kampen met koude vloeren en vochtproblemen als gevolg van vochtige kruipruimtes. Die ontstaan door hoge grondwaterstanden.

De Isoschelpen, afkomstig uit Yerseke, op de bodem van de kruipruimte sluiten het vocht uit de bodem af waardoor boven de schelpenlaag een isolerend pakket droge en zuivere lucht ontstaat. Deze isolerende luchtlaag zorgt ervoor dat de bovenliggende vloer warm en droog blijft. Het komt daarnaast het wooncomfort van bewoners ten goede en scheelt in de stookkosten. De overlast voor de bewoners is beperkt gebleven doordat de schelpenisolatie eenvoudig is aan te brengen. “Bewoners klaagden over koude vloeren, vochtproblemen en vieze luchtjes”, legt Martin Groot Kormelinck, projectleider bij de corporatie, uit. “Een van de bronnen van deze klachten is de enorm hoge luchtvochtigheid in de kruipruimtes, die wordt veroorzaakt door de hoge grondwaterstand. De vochtige lucht geeft koude af aan vloeren en condenseert bovendien, waardoor vochtproblemen ontstaan.”

Droge kruipruimte

Wat de corporatie over de streep trok bij haar keuze voor de Isoschelpen, is dat ze ook onder extreem natte omstandigheden nog isoleren. “We wilden te allen tijde een droge kruipruimte hebben. Bij een hoge waterstand blijven deze schelpen op hun plaats, in tegenstelling tot bijvoorbeeld isolatiechips. En nadat het water weer gezakt is, is slechts geringe ventilatie al voldoende om de lucht weer snel droog te maken. Daarnaast blijft de vloer warm en droog en blijven leidingen en kabels intact’”, aldus Groot Kormelinck.

Isolatiewaarde

Met behulp van een tankauto en een slang worden alle kruipruimten gevuld met een laag isolerende schelpen. De dikte van het schelpenpakket is minimaal 25 cm en voldoet daarmee aan de wettelijke minimale isolatiewaarde van R=2,5. Afhankelijk van de hoogte van de grondwaterstand is de laag in een aantal ruimtes aangevuld tot maximaal 35 cm.

Energielabel

Vrij snel na het aanbrengen merkten bewoners voordeel van de isolatietechniek. “Zij gaven aan dat het binnenklimaat veel aangenamer is en dat luchtjes en ongedierte zijn verdwenen. Uit hun energierekeningen zal eveneens blijken dat de kruipruimteisolatie, samen met de andere isolatiemaatregelen, de stookkosten flink verlaagt. Als de woningen opgeleverd zijn, eind 2013, hebben zij niet voor niets energielabelklasse B of C”, volgens Groot Kormelinck.

Nooit gerenoveerd

De 109 jarenzestigwoningen in Bunschoten zijn, op een aantal na, nooit gerenoveerd. Ze kampen onder andere met tocht- en vochtproblemen. Gooi en Omstreken pleegt daarom groot onderhoud aan de woningen, waarbij isolatie wordt toegepast om ze energiezuiniger en comfortabeler te maken. Dit gebeurt ook voor gevels en daken.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren