Woningcorporatie WSG, die actief is in West-Brabant, houdt op te bestaan. De corporatie verkeert in financiële nood en moet haar 4000 woningen verkopen aan andere corporaties. Zelfstandig voortbestaan is niet mogelijk.
Op 15 oktober nam het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) een besluit over het saneringsplan dat de corporatie in opdracht van de minister bij het CFV indiende. In het plan zijn maatregelen en een steunvraag geformuleerd die samen de volkshuisvestelijke continuïteit van het bezit van WSG waarborgen. De huurwoningvoorraad staat daarbij centraal. Het CFV heeft de corporatie de gevraagde steun van 21 miljoen euro toegekend in de vorm van een renteloos voorschot.
WSG raakte in financiële problemen doordat de projectenportefeuille de afgelopen jaren “onverantwoord sterk gegroeid” was, aldus het CFV. Het eigen vermogen bedroeg in 2009 nog ruim 67 miljoen euro, eind 2011 stond de corporatie ruim 62 miljoen euro in het rood. Uitgangspunt van het saneringsplan, en ook van de toekenning van de 21 miljoen euro, is een totaaloplossing voor WSG, ter borging van het bezit van de corporatie. “Alle inspanningen zijn hierbij gericht op de overdracht van het bezit van WSG. Zelfstandig voortbestaan is niet mogelijk. Deze oplossing is op korte termijn noodzakelijk, omdat WSG ook na het ontvangen van de saneringssteun aan de minimale eisen voor continuïteit zal voldoen en geen ruimte heeft voor investeringen”, zo is te lezen op de website van WSG.
Naast de saneringssteun zijn ook diverse maatregelen geformuleerd. Het gaat hier onder meer om het terugdringen van onderhoudskosten, het verkopen van bestaand bezit en het verhogen van de huren (bij vrijkomende woningen) naar 90 procent van de maximaal redelijke huurprijs. Tegelijkertijd zal de corporatie doorgaan met het verkopen van grondposities en nieuwbouwprojecten. Vier corporaties zouden interesse hebben in de woningen.
De corporatie geeft op haar website aan dat de gevolgen voor huurders zo goed mogelijk worden gediend. Door het voorschotbedrag wordt volkshuisvestelijke continuïteit verkregen. Naast de jaarlijks wettelijke huurverhoging, zal daar ook niets in gewijzigd worden voor zittende bewoners. Wel komt er een extra opslag op de huurverhoging voor geliberaliseerde woningen (huurprijs boven 664,64 euro) en zal WSG de inkomensafhankelijke huurverhoging toepassen zodra deze wet wordt ingevoerd.
Reacties