Woningcorporaties moeten doorgaan met het afstoten van bezit. Ze zijn hiertoe genoodzaakt omdat ze interen op hun vermogen waardoor hun kasstromen op middellange termijn krimpen. Dat stelt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in z’n jaarlijkse trendnotitie. De rapportage schetst een beeld van investeringen, kasstromen en financiering, grotendeels gebaseerd op de verwachtingen van de corporaties.
De kortetermijnverwachting van corporaties is niet slecht. Tussen 2009 en 2011 zijn hun netto operationele kasstromen relatief sterk toegenomen. Tot 2014 zet die stijging door. Dit komt omdat de huren nauwelijks stijgen en de kosten van onderhoud en de rentelasten binnen de perken blijven. Ondanks de crisis op de woningmarkt zullen opbrengsten uit het afstoten van bezit licht stijgen. De jaarlijkse gezamenlijke verkoopopbrengsten bedragen gemiddeld 2,3 miljard euro. Dat is 10 procent minder dan in eerdere prognoses, maar gezien de sterke stagnatie op de woningmarkt nog altijd een behoorlijk resultaat, aldus het WSW.
Om te bepalen hoe gevoelig de sector is voor tegenslag, werkte het waarborgfonds twee scenario’s uit. In het ‘realistische’ scenario dalen de netto operationele kasstromen van1,6 miljard euro in 2013 naar 1,3 miljard euro in 2020. Onderhoud en personeelskosten stijgen licht, evenals de rente-uitgaven (jaarlijks 4 procent). In de zwartste toekomstschets stevent de corporatiesector af op een operationeel kastekort van 900 miljoen euro in 2020, waarbij de nullijn in 2018 wordt bereikt. In dit scenario stijgen de rente-uitgaven met 4 procent per jaar en nog eens 0,5 procent ieder volgend jaar.
Bron: Binnenlands Bestuur
Reacties