Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

'De dialoog met bewoners is essentieel'

26 februari 2013

Eind november 2012 kwamen 16 professionals en 9 jonge honden op uitnodiging van Woonbedrijf bij elkaar. Gedurende 24 uur broedden zij ideeën, plannen en concepten uit om de Airey-wijk in het Eindhovense stadsdeel Gestel te verduurzamen. Op 21 februari was het tijd voor een evaluatie van  ‘De 24 uur van… de buurttransformator’. Belangrijkste conclusie: de wijk is duurzaam in beweging gebracht.

De dialoog met bewoners is essentieel om tot verduurzaming te komen, luidt een andere conclusie van de bijeenkomst. Maar tijdens de terugkommiddag blijkt dat het aanspreken en activeren van bewoners nog altijd lastig is. “Een bewoner moet om te beginnen positief ingesteld zijn, anders komt onze boodschap niet aan”, klinkt het. En: “Er moet een duidelijke financiële prikkel zijn. Overstappen van energieleverancier levert meteen geld op. Je merkt dat mensen daarvoor in beweging komen”.

Gertjan Arts van Gerrichhauzen en Partners stelt vast dat “als het gaat om veiligheid, mensen in de rij staan. Maar niet als het gaat om ‘duurzaam doen’. Vind mensen via dat wat hen bindt en gebruik juist die netwerken om ook het gesprek over duurzaamheid te starten”, raadt hij aan. Tot een overtuigende transformatie van gedrag heeft de buurttransformator nog niet geleid. Rob Bogaarts, districtsmanager Gestel bij Woonbedrijf, kondigt aan bewoners daarom actief te gaan benaderen. “Onder het motto ‘een opgewekte Airey-wijk’ zullen we mensen opzoeken met onze speciale Woonbedrijf-SRV-wagen. Het gesprek aangaan is de eerste stap”, zegt hij.

Zichtbare resultaten

Wat betreft de corporatie zijn er wel degelijk zichtbare resultaten naar aanleiding van de brainstormbijeenkomst. “Woonbedrijf gaat definitief door met het verduurzamen van de Airey-wijk. Er komen zonnepanelen op het dak van jongerencentrum Your Choice, zoals voorgesteld tijdens De 24 uur van…. Eén van de ramen gaat fungeren als een groot display, van 6 bij 2 meter, waarop we continu de energiebesparing projecteren. Zo kunnen bewoners in één oogopslag het resultaat zien”, legt Bogaarts uit.

Modelwoningen

Daarnaast zijn de corporatie en Aurum bezig met het verspreiden van 150 slimme displays in de wijk. Ook worden er modelwoningen ingericht, waar bewoners kennismaken met duurzaamheidsmaatregelen en de effecten ervan. Morgen Groene Energie is gevraagd een coöperatief model te ontwikkelen voor de collectieve uitrol van zonnepanelen in de wijk. De corporatie gaat verder deelnemen aan het traineeprogramma Smart Energy Buildings and Cities van de TU/e. En tot slot werd op 4 februari een Green Deal getekend met provincie, gemeente, TU/e, Smart Energy Regions, Morgen Groene Energie en Brainport Development.

Blijf kennis delen

Tijdens deze terugkommiddag is duidelijk geworden dat er iets in beweging is gezet in de Airey-wijk in Gestel, luidt het oordeel. Er zijn al sommige concrete initiatieven, andere ideeën broeien nog. “Blijf met elkaar in contact. En blijf kennis delen. Zodat de energie van november en vandaag duurzaam zal blijken”, besloot Paul Terwisscha van Scheltinga, adjunct directeur en manager vastgoed bij Woonbedrijf.  

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren