De Stroomversnelling heeft voor het eerst een particuliere koopwoning naar nul-op-de-meter getransformeerd. Voor Sto Isoned het perfecte moment om zich aan te sluiten bij dit initiatief. Algemeen directeur Sto Isoned, Rob de Jong: “Het is een mooi streven om in 2050 alle woningen energieneutraal te hebben. Dat kunnen we alleen maar bereiken door industrialisatie en automatisering.”
Het bedrijf gaat een aandeel leveren door middel van hun prefab buitengevelisolatiesystemen, die moeten bijdragen aan betaalbare NOM-renovaties bij koophuizen. “In de fabriek is de gevel al compleet en in elkaar gezet. De machines doen daar het grootste deel van het werk. Het gaat dus niet per se om het product, maar meer om de manier waarop het kan worden aangebracht. De kosten zijn een stuk lager, want er is veel minder mankracht voor nodig,” legt de Jong uit. Die mankracht wordt niet alleen in de fabriek bespaard, maar ook op locatie, vertelt hij. “Daar kun je de gevel vrij gemakkelijk plaatsen. Het is een compleet systeem, dat bestaat uit verschillende componenten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook verwarmingselementen in geïntegreerd, die hoef je niet apart te installeren. Een stuk economischer dus.”
Het systeem wat Sto Isoned gaat leveren, is klaar voor gebruik, maar kan volgens De Jong altijd beter. “Daarom blijven we door ontwikkelen. We zijn nog niet op het niveau waar we willen zijn. Het is een goed product, het kan alleen nog een stuk beter. Sto is in Duitsland hard bezig om het product nog sneller te maken. Het aanbrengen moet nog vlotter kunnen. We blijven dus innoveren.” In Duitsland is volgens hem al veel gewerkt met dit systeem. “Daar hebben we al veel ervaring met die versnelling opgedaan bij bouwers van cataloguswoningen. Doordat wij ons prefab productieproces industrialiseren en automatiseren, maken we de realisatie van NOM-woningen eenvoudiger.”
Reacties