Gelijkwaardigheid tussen partijen is een van de belangrijkste zaken als het gaat om samenwerken in de keten. Dit is een van de constateringen die gedaan kunnen worden naar aanleiding van een levendig, fanatiek rendakaffee, in Het Hijgend Hert in Breda.
Vijftig professionals van de ‘nieuwe generatie’, uiteraard afkomstig uit de bouw- en renovatiewereld, kwamen 31 januari naar Breda om te discussiëren over ‘de veranderende rol van de opdrachtgever’. Aan de hand van vier stellingen, waarvoor door strikte timing van een live band telkens tien minuten discussietijd was, werd in een gelijksoortige setting als tv-programma Het Lagerhuis het debat aangegaan.
Corporaties moeten meer gaan loslaten en de bouwers moeten meer gaan ondernemen, zo luidde de eerste stelling. Na een aarzelend begin – maak de afweging tussen politieke correctheid en eerlijk durven zijn – bleek dit standpunt veel gelijkgestemden te hebben. Meer dan 45 van de aanwezigen was het eens met dit standpunt. De argumenten van de weinige tegenstemmers – je moet niet alles uit handen willen geven, sommige zaken absoluut niet – kon bij sommige voorstanders toch op veel waardering rekenen.
Zij haalden vooral aan dat een samenspel tussen corporatie en aannemer zou moeten, maar dat communicatie daarbij cruciaal is en dat het vooral samen moet gebeuren. “Wij hebben ons deze processen helemaal eigen gemaakt. Je moet nadenken over waarom je samenwerkt en wat de toegevoegde waarde is. Niet samenwerken om het samenwerken”, zo stelde Do de Schepper van Heembouw. Mark van Diessen van Huybregts Relou bv benadrukte dat het ook gaat om niet zonder elkaar kunnen. “De aannemer heeft de corporatie nodig, want ze denken anders. Aannemers kunnen niet de rol van corporaties overnemen.”
Gevallen werd er over de stelling: corporaties moeten aannemers selecteren op basis van een sollicitatiegesprek. Maar een sollicitatiegesprek impliceert dat een corporatie boven een aannemer staat, terwijl er – ook tijdens rendakaffee – juist zo gehamerd wordt op een gelijkwaardige samenwerking. Want zonder dat komt de sector nergens. Eens of oneens met de stelling, volgens Joost Saris van WonenBreburg werd er iets cruciaals over het hoofd gezien. “We vergeten de huurder. De huurder moet de aannemer kunnen beoordelen. Áls er al een sollicitatiecommissie zou zijn, moet deze bestaan uit huurders. Zij moeten in staat zijn de aannemer te beoordelen”, bracht hij in herinnering.
De fanatiekste discussie voerde tussen aannemers en corporaties, waarbij met vlagen fel tegen elkaar in werd gegaan, zeker wanneer de band weer zachtjes begon te spelen. De stelling ‘de aannemerij ligt achter als het gaat om het reduceren van (faal)kosten’, was een goed voorbeeld daarvan. Want aannemers deden de suggestie: ‘corporatie, zeg maar wat je wilt’, waarop de corporaties concludeerden dat dat misschien makkelijk gesteld is. Echter, als er geluisterd werd naar elkaars argumenten, waren veel vaklieden het meer met elkaar eens dan vooraf leek. Er was één ding waar alle partijen het ook zonder verhitte debatten eens waren, en dat als een rode draad door het programma leek te lopen. De prangende vraag: op een andere manier met elkaar samenwerken, waarom doen we dat dan nog niet?
Tijdens de BouwBeurs presenteert renda een speciale editie: rendakaffeelive. Op woensdagmiddag 6 februari, van 13.00 tot 15.00 uur, Renovatietheater, hal 4. Jonge generatie, meld u aan of Twitter mee via #rendakaffeelive en #BouwBeurs2013.
Reacties