Het geheel gerestaureerde Justus van Effencomplex in de Rotterdamse wijk Spangen wordt 6 september officieel geopend. Dit monument van volkshuisvesting (1922) verwierf internationale faam door zijn hovenstructuur en destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat. De ingrijpende restauratie en vernieuwing duurde twee jaar kostte eigenaar Woonstad Rotterdam circa 30 miljoen euro.
De 154 woningen van het complex voldoen nu aan de hedendaagse eisen op het gebied van wooncomfort en energieprestatie. Het complex, dat in 1985 de status van Rijksmonument kreeg, bestaat dit jaar precies negentig jaar. Na eerdere renovaties besloot Woonstad Rotterdam in 2006 tot een grootscheepse restauratie. Hieraan ging een visieprijsvraag vooraf die onder het motto ‘Monument Justus’ werd gewonnen door Molenaar & Co architecten en Hebly Theunissen architecten. De ruimtelijke herinrichting van de binnenterreinen is ontworpen door Michael van Gessel landschapsarchitect, en het energieconcept is van W/E adviseurs.
In 2010 is gestart met de werkzaamheden voor de restauratie en vernieuwing. Uitgangspunt van de renovatie was het herstellen en terugbrengen van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde, gecombineerd met optimaal wooncomfort en energieprestatie. Zo zijn de gevels na zorgvuldig gevel- en kleuronderzoek en reiniging in de originele staat teruggebracht. De aluminium kozijnen zijn vervangen door houten reconstructies van de oorspronkelijke kozijnen, inclusief roedeverdeling, moderne schuiframen en verdekte CO2-gestuurde ventilatieroosters.
Een aantal trappenhuizen zijn in oude luister hersteld en hebben een interieur met wanden van schoonmetselwerk. De andere trappenhuizen zijn transparant en licht en ademen juist de sfeer uit van nu. Het huidige woningontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke opzet van Michiel Brinkman, met keuken, (klap)trap en aan de hofkant een maximaal vrij indeelbaar gebied. De woningen zijn hoogwaardig geïsoleerd. Verwarming en koeling gebeurt door een centrale installatie voor wko die onder het voormalige badhuis is geïnstalleerd, op de plek van de oude stookkelder.
Architect Michiel Brinkman, die in 1918 van de Gemeentelijke Woningdienst de opdracht kreeg om 264 gestapelde arbeiderswoningen te ontwerpen op een terrein van nauwelijks 1 ha., voorzag zijn ontwerp van een aantal destijds revolutionaire gemeenschappelijke voorzieningen. Het meest in het oog springende was de opgetilde woonstraat, waardoor iedere bewoner een voordeur aan de openbare weg had. Na de renovatie in de jaren tachtig zijn de oorspronkelijke 264 kleine woningen (50 m2) samengevoegd tot 164 ruimere appartementen.
Renda besteedde al aandacht aan het Justus van Effencomplex in Rotterdam.
Reacties