Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

'Hoeveel vlekjes mag iemand hebben?'

Robert Dingemans 22 september 2015

De steeds verdere evolutie van ketensamenwerkingen brengt nieuwe vraagstukken aan de oppervlakte. In een besloten sessie die Renda samen met Huybregts Relou en WonenBreburg organiseerde, werden dilemma’s rond social return en administratie besproken.

Een vijftal jaar geleden dook de term ketensamenwerking steeds vaker op. Opdrachtgevers, bouwbedrijven en onderaannemers gingen steeds nauwer samenwerken op basis van vertrouwen. Zo ook Renda-partners WonenBreburg en Huybregts Relou. In het najaar van 2011 werd een brede keten van gespecialiseerde partijen opgetuigd voor onderhoudsprojecten in Tilburg en Breda.

Werken als één bedrijf

Inmiddels zijn de partijen al bij het derde onderhoudsproject aanbeland wat op deze manier wordt aangevlogen. Het denken en werken als één bedrijf begint daarbij steeds meer vorm te krijgen. De eerste hobbels zijn genomen en nu komen andere vraagstukken aan de orde. Twee daarvan werden donderdag 17 september besproken tijdens een besloten sessie van koplopers in ketensamenwerking. Aan de hand van vijf dilemma’s werden de onderwerpen administratie en social return in twee werkgroepen onder de loep genomen.

Social return

Woningcorporaties voelen de verantwoordelijkheid om mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven en vragen daarbij wat van hun ketenpartners. “We moeten dat daarbij wel opnemen in de contractvoorwaarden”, legt Yvonne van den Braken van WonenBreburg uit. “Anders gebeurt het niet.” Ketenpartner Cees van Heijst van het gelijknamige stukadoorsbedrijf levert graag zijn bijdrage, maar legt wel gelijk wat dillema’s voor. “Als iemand in het verleden opgepakt is voor een vermogensdelict, mag hij dan nog wel bij bewoners thuiskomen?" Verder benadrukt hij het belang van de keten. "Op dit project moest er voor

€ 110.000 aan arbeidsloon  social return inzitten. In mijn eentje lukt dat niet, maar als keten redden we het.”

Dilemma’s

Na de introductie van Van Heijst en Van den Braken ging één van de werkgroepen met een aantal dilemma’s rond social return aan de slag. ‘Hoeveel vlekjes mag je hebben’, was er daar één van, bijvoorbeeld om nog bij bewoners over de vloer te mogen komen. Volgens Van den Braken werd de discussie daarmee te veel in het negatieve getrokken. “Het grootste gedeelte van de ‘social returners' heeft geen misdrijf gepleegd, maar is bijvoorbeeld lang ziek geweest.”

Mark van Diessen (Huybregts Relou) neemt het woord in de werkgroep.

Administratie

Het tweede vraagstuk wat werd besproken was dat rond administratie. In hoeverre moet je die als ketenpartners op elkaar afstemmen. Na de introductie van Mark van Diessen (Huybregts Relou) en Rob van der Hout ging de werkgroep met een aantal dilemma’s aan de slag: ‘In hoeverre is er overlap in de administratie van de corporatiewereld en bouwbedrijven?’ en ‘Is gezamenlijke administratie wel mogelijk?’ Daar kwam onder andere uit naar voren dat eerst eens goed met elkaar moet worden afgestemd wat voor informatie er eigenlijk nodig is en hoe gedetailleerd die moet zijn. Een andere conclusie: een gezamenlijk, goed toegankelijk systeem – bij voorkeur in de cloud – zou ook geen overbodige luxe zijn. Maar misschien wel een utopie?

To do

Aan het eind van de middag kwamen beide werkgroepen tot een ‘to do-lijst’. Wat moet er gebeuren om de onderwerpen social return en administratie tijdens een project goed op te pakken? In de komende Renda lees je een uitgebreider verslag van de middag en de uitkomsten van die brainstormsessie.

Reacties

Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren