Er is geen geld meer voor nieuwbouw. De crisis dwingt tot creativiteit, ketensamenwerking en de focus verleggen naar de bestaande voorraad. Renoveren is het toverwoord voor de komende decennia. Dat weten ook vier professionals uit de renovatiepraktijk, die hier samen over in discussie zijn gegaan. Hoe kan beter van elkaar worden geleerd?
Het is bij de renovatieopgave wel de kunst om bestaande woningen te renoveren tot het hedendaagse niveau zonder bakken met geld uit te geven. Volgens de lieden van Woonbedrijf, WonenBreburg, KnaapenGroep en BouwhulpGroep is de sleutel hiertoe kennisdeling door eenduidige documentatie. “We moeten het proces ingaan; kijken wat de klant wil, het gesprek met de klant aangaan. Dat is makkelijker voor ons als corporatie als we weten dat de back-up goed geregeld is; dat we kunnen stoelen op ervaringen en beproefde kengetallen bij een bepaald type woningen, en daarvan gemakkelijk kunnen leren. Als we met z’n allen de bewoners als klant willen zien, moeten we zorgen dat de kennis op orde is”, zegt Frank Metsemakers, coördinator gebiedsontwikkeling bij woningcorporatie Woonbedrijf.
“Je wilt vergelijk in prijs ten opzichte van de opties, dus als aannemer zeg ik: ik lever dit en dat kost het. Maar als wij als aannemer blijven denken dat corporaties hun keuze maken op basis van prijs, dan blijft het gaan zoals nu”, stelt Janneke de Cort, creatief bruggenbouwer bij KnaapenGroep.
Als je iets inzichtelijk maakt, krijg je kwaliteit door kennisdeling. Een voorbeeld is de renda projectendatabase, waarin voltooide renovatieprojecten gedocumenteerd staan met toegepaste materialen, maatregelen en het financiële plaatje erin opgenomen. “Kennisontsluiting is belangrijk, maar het moet eerst gedocumenteerd worden, daar gaat het om. In een database kun je projecten vergelijken en de beste kiezen”, legt Yuri Van Bergen, adviseur product- en procesinnovatie bij BouwhulpGroep uit.
Verder lezen? Bekijk het hele rondetafelgesprek op renda.
Reacties