Wanneer er daken worden gerenoveerd of vervangen ben je als corporatie verplicht voorzieningen voor beschermde vogel- en plantensoorten te behouden. In de praktijk betekent dat nieuwe gierzwaluwkastjes, mussenkastjes en voorzieningen voor vleermuizen.
Een mooie gelegenheid om je huurders te betrekken bij de corporatie, is de ervaring van Rendapartner Joost Stemkens van Fier Dakcontrol. "Wanneer je samen vogelhuisjes timmert, sla je meerdere vliegen in één klap. Het is kostenbesparend, je brengt bewoners met elkaar in contact en je creëert als corporatie een prachtig moment om de relatie met je huurders te versterken", aldus Stemkens.
Een corporatie steekt veel tijd, geld en energie in activiteiten die de sociale cohesie van een wijk versterken, een doel waar het maken van houten vogelkastjes zich ook uitstekend voor leent. Stemkens: "Jong en oud maken contact met elkaar en leren van elkaar hoe je iets kunt maken. Daarbij vertel je bewoners meteen iets over beschermde vogels en planten in hun eigen omgeving; de koppeling naar duurzaamheid is zo gemaakt."
Samen iets maken geeft een heel andere sfeer dan het klassieke zenden van informatie. Het is de ervaring van Stemkens dat je binnen de kaders van zoiets als de flora- en faunawetgeving iets bijzonders kunt doen met huurders. Het gezamenlijk klussen is ook een natuurlijk moment om bewoners alvast te informeren over de renovatie die op stapel staat. Een prettige bijkomstigheid is dat het kostenbesparend werkt voor corporaties; zij leveren het materiaal voor het bouwen van de kastjes, maar de bewoners maken ze.
Geïnteresseerd in de ervaringen van Joost Stemkens?
Kom naar de workshop 'een vliegende start' op 26 januari in Den Bosch.
Reacties