Het Kenniscentrum Bouwprocesinnovatie (CPI) van de TU Delft heeft een tool ontwikkeld die de overeenkomsten en verschillen tussen lopende praktijkprojecten op het gebied van ketensamenwerking volgt en vergelijkt. Met deze Ketenmonitor ketensamenwerking wordt in kaart gebracht welke aanpak in de praktijk effectief is en wat de effecten van ketensamenwerking zijn.
Met de monitor worden verschillende thema’s of vragen behandeld. Bijvoorbeeld het aanpakken van ketens en de rode draad hierbij, plus de te verwachten resultaten en effecten. Ook kan met de tool worden onderzocht wat de relatie is tussen de aanpakken en effecten, en wat de richting is waarin ketensamenwerking zich ontwikkelt.
Het CPI ontwikkelde de monitor in nauwe samenwerking met praktijkdeskundigen uit de hele bouwketen. In 2012 zijn, in een pilot, ruim 30 projecten van een groot aantal ketenpartners gemonitord en met elkaar vergeleken. Dit waren onder andere projecten van Havensteder, Portaal, Dura Vermeer, Van Ieperen en Ballast Nedam. Het Platform Ketensamenwerking Woningbouw publiceert de resultaten van deze pilot via haar website en gebruikt ze ook als input voor de Ketenacademie en bijeenkomsten.
Zodra alle praktijkprojecten zijn gemonitord, worden ze met elkaar vergeleken. Zo kan gekeken worden hoe het project het doet ten opzichte van de rest. De uitkomsten van de monitor worden veralgemeniseerd en zijn vrij beschikbaar. Op deze manier wordt waardevolle informatie verkregen om als bouwsector meer inzicht te krijgen in de do’s en don’ts van ketensamenwerking in de praktijk.
De ketenmonitor is ontwikkeld voor het Platform Ketensamenwerking Woningbouw en is tegen betaling beschikbaar.
Reacties