Renda 2014/4 is uit. Deze keer wordt ingegaan op het dilemma om Nederlands (zorg)vastgoed toekomstbestendig te maken. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden? En hoe gaat de markt om met dit vraagstuk? Hoofdredacteur Martin Liebregts schreef er het volgende voorwoord bij.
"Ooit had wonen iets zorgeloos. Onbekommerd, zonder al te veel ellende, wachtte je rustig af wat ging komen. Dit was in een tijd waarin het woord ‘ontzorgen’ niet bestond. Maar de afgelopen dertig jaar is veel veranderd. Het gebruik is structureel gewijzigd, in de huurmarkt zijn de verhoudingen veranderd, de koopmarkt stond de laatste zeven jaar onder spanning, de werkloosheid ligt boven 7% en zorg is niet meer zeker. Deze factoren hebben ertoe bijgedragen dat wonen voor alle leeftijdscategorieën en huishoudenstypen niet zomaar zorgeloos is. En dan ontstaat in het taalgebruik het woord ‘ontzorgen’, om een probleem schijnbaar op te lossen.
In deze Renda over wonen, zorgen en werken, zullen deze thema’s slechts zijdelings aan bod komen. De editie gaat veel meer over veranderingen die zich voordoen in de maatschappij en vragen om bestaande gebouwen aan te passen aan nieuwe eisen. Het wonen is structureel veranderd door de dominantie van een- en tweepersoonshuishoudens. Wonen en zorg zijn volledig in beweging en langer zelfstandig wonen is nu het credo. De woon-werkverhouding is ingrijpend aan het kantelen. Dit zijn verstrekkende hervormingen die ver uitstijgen boven de beheervragen tot nu toe (onderhoud, energie etc.). Het gaat om sociaalmaatschappelijke en demografische ontwikkelingen en dus is de nieuwe vraag een soort supertanker die op koers ligt en niet is te stuiten.
En zo is het zoeken gericht op het zichtbaar maken van nieuwe perspectieven voor bestaande gebouwen en woningen, in het licht van het nieuwe wonen, zorgen en werken. Het accommoderend vermogen van de voorraad is groter dan we soms beseffen. Voorbeelden laten zien dat in de praktijk meer mogelijk is dan wordt verondersteld."
Reacties