Een boeiend beeld van het huidige onderwijs op de onderwijsinstellingen ten aanzien van renovatie en transformatie in de bouw; dat is wat De Haagse Hogeschool, Saxion en de Hogeschool Utrecht gegeven hebben tijdens de BouwBeurs in Utrecht. “Als totaal laat het zien dat het aanbod over de kennis van de gebouwvoorraad de afgelopen tijd sterk toegenomen is en dat het renovatieonderwijs in de steigers staat voor de zich ontwikkelende praktijk”, stelt Martin Liebregts, hoofdredacteur renda naar aanleiding van de presentaties in het Renovatietheater.
De Haagse Hogeschool bracht 5 februari, vanuit de opleiding Facility Management, in beeld hoe het onderwijs mensen equipeert om het programma voor kwaliteitsaanpassing kundig en creatief ter hand te nemen. Want juist het beschikbaar stellen van tools en het onderwijzen erin zorgt ervoor dat de professionals over een goede basis beschikken.
Hogeschool Saxion etaleerde de sterke verbondenheid van het onderwijs met de renovatiepraktijk van de professionele beheerders. De kennis van de voorraad begint met die over het onderhoud(sbeheer) en eindigt uiteindelijk in een kwaliteitsaanpassing binnen een veranderende maatschappelijke context. Tot slot gaf de Hogeschool Utrecht inzicht in hoe bouwkundige kennis van het bestaande en de kwaliteitsaanpassing de toekomstige professionals moet uitrusten voor de praktijk.
“Het was een boeiende middag, die de beroepspraktijk moed geeft als het om de opleiding van de (toekomstige) professionals gaat. In die zin bevestigde de middag de titel van de workshop ‘Onderwijs aan de basis van innovatie’”, aldus Liebregts. In de komende renda special wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van het renovatieonderwijs, het huidige aanbod en de gewenste ontwikkelingen.
Reacties