In verschillende regio’s in Nederland worden praktijkexperimenten voor innovatieve woningrenovatie voorbereid. Dit jaar nog zal de aanbesteding van woningrenovatieprojecten starten in de regio’s Limburg, West-Brabant en Zuid-Holland. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich aanmelden.
De renovatie van de bestaande woningvoorraad komt te langzaam op gang. Het programma Slim & Snel zet in op innovatie en versnelling in renovatie van een groot deel van deze bestaande woningvoorraad: seriematig gebouwde woningen uit de jaren 60 en 70. In Nederland staan 600.000 woningen uit deze decennia die niet meer aan de wensen van deze tijd voldoen.
Naast onderzoek, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit, bestaat Slim & Snel uit praktijkexperimenten. In verschillende regio’s in Nederland selecteren lokale woningcorporaties circa 400 woningen van hetzelfde type, die voor renovatie in aanmerking komen. De renovatie moet bijdragen aan substantiële reductie van de energievraag en moet worden uitgevoerd in bewoonde staat.
Met deze schaalgrootte en functionele kaders dagen de corporaties marktpartijen uit innovatieve concepten voor seriematige woningrenovatie te ontwikkelen; concepten die slimmer en sneller uitgevoerd kunnen worden dan het huidige maatwerk. Doel van de praktijkexperimenten is dat de ontwikkeling van dergelijke concepten resulteert in vaker toepasbare oplossingen die op hun beurt bijdragen aan betaalbaarheid en succes van ambitieuze woningbouwrenovaties in heel Nederland.
Dit jaar zal de aanbesteding van Slim & Snel woningrenovatieprojecten starten in de regio’s Limburg, West-Brabant en Zuid-Holland. De wijze van aanbesteden wordt op een innovatieve manier ingevuld. Zo komen alleen consortia van partijen uit de hele bouwkolom (aannemers, toeleveranciers, architecten, installateurs, adviseurs, etc.) in aanmerking voor inschrijving op deze projecten, en zal voor gunning meer inbreng van de markt worden gevraagd dan gebruikelijk.
Slim & Snel is een initiatief van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), programma Energiesprong en Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met diverse woningcorporaties.
Reacties