IJsseldal Wonen stond voor de renovatie van 115 woningen in Twello. Een subsidie van de gemeente Gelderland en het aflopen van de gunstige btw-regeling voor renovatie zorgde voor een deadline bij de corporatie. Door diverse factoren, waaronder een vertraagde ontheffing voor de Flora- en faunawet kwam daar de nodige tijdsdruk op. Dakspecialist Weijerseikhout en haar ketenpartners leverden een uiterste krachtinspanning om toch op tijd op te leveren.
Dat betekende wel dat er in recordtempo moest worden gerenoveerd: twintig woningen per week. Voor Weijerseikhout betekende dat vier daken per dag compleet vervangen. Directeur Lars Weijers is projectleider bij het project in Twello. Hij noemt het een unicum. “Tien jaar geleden was vier daken per week nog normaal.” De dakspecialist uit Groesbeek maakte de afgelopen jaren een innovatieslag, waardoor een veel snellere renovatie nu mogelijk is. Een perfecte planning is daarbij essentieel. Van tevoren werden alle processen in kaart gebracht, handelingen tot in detailniveau uitgeplozen en bij de verschillende teams van medewerkers ondergebracht. Daardoor is de samenwerking volledig transparant. De ketenpartners BAM Woningbouw Noordoost, Brouwer Schoonmaakdiensten, Duits Isolatiegroep, Skyworks Steigerbouw, Weijerseikhout raakten al bij een eerder project van IJsseldal Wonen goed op elkaar ingespeeld. Daardoor konden ze nu verder optimaliseren.
IJsseldal Wonen koos voor een traditionele aanbesteding met enkele prestatie-eisen. Een daarvan was de garantie dat het dak van de woningen voor de minimale periode van 25 jaar wind- en waterdicht moest zijn. Om aanspraak te maken op de provinciale subsidie dienden verder twee labelsprongen gerealiseerd te worden. Daarnaast moesten de woningen naar een gemiddeld label B. Nadat deze groep van ketenpartners als beste en goedkoopste uit de bus kwam, voelde de corporatie zich al snel één van hen. Het ‘wij-gevoel’, zo omschrijft Willem de Wilde, projectleider van IJsseldal Wonen het. “We zijn meteen met elkaar gaan kijken; hoe gaan we dit voor elkaar boksen.” Daarbij lag de rol van de woningcorporatie vooral bij de bewonerscommunicatie. “We verstuurden nieuwsbrieven en inloopmiddag- en avonden. De huur ging ook iets omhoog. Dat valt in het niet bij de theoretische besparingen die bewoners kunnen halen, maar je moet dat toch goed uitleggen.”
De goede sfeer tussen de bouwpartners onderling straalde ook af op de bewoners. “Ze vonden het maar stil toen de vakmannen weg waren”, zegt De Wilde. “We hebben ook bewust de aannemer betrokken in het voortraject. De bewoner kwam zo op de bouwplaats weer hetzelfde aanspreekpunt tegen. Dat draagt bij aan een goede verstandhouding.” Net zoals het zoveel mogelijk beperken van de bewonersoverlast dat deed. Onder andere van belang daarbij was het uitermate strak plannen van het logistieke proces volgens het Just-in-Time-principe. Bouwmaterialenhandel NVB Vermeulen bracht elke ochtend met twee autolaadkranen de werkvoorraad voor die dag. Hierdoor stond er geen voorraad op de bouwplaats. De kranen tilden de pannen naar de werkplekken op het dak, zodat het bouwpersoneel direct na aankomst aan de slag kon.
beeld: Weijerseikhout
Een dergelijke succes is volgens de ketenpartners bij volgende projecten ook haalbaar, mits opdrachtgevers partijen selecteren die op basis van gelijkwaardigheid en teamgeest samenwerken. De Wilde beaamt dat: “Om op deze snelheid een traject te doorlopen, is het handig dat je elkaar kent. Dat geldt zowel voor de ketenpartners onderling als voor ons als corporatie. Anders moet je toch weer een relatie opbouwen”. De ketenpartners willen hun in Twello opgedane ervaring graag delen met anderen in de sector. Weijers: “Iedereen is welkom om te informeren hoe wij het doen. Transparantie in kennisdeling en gelijkwaardige samenwerking stelt ons in staat om dit soort mooie projecten te realiseren.”
Reacties