Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Renovatie via procesdenken

9 mei 2011

Op de Schuttersberg in de Arnhemse wijk De Geitenkamp renoveert Van Wijnen Arnhem in opdracht van woningcorporatie Vivare bijna 150 jarendertigwoningen. Het ontwerp is van Nexit architecten uit Arnhem. Samen introduceerden ze het procesdenken van nieuwbouwprojecten in deze grootscheepse renovatieklus.

Van het werk is 85 procent standaard, maar juist die 15 procent aan incidenten bepalen de onvoorspelbaarheid van het project. Toch valt die te managen. “Het komt neer op incidenten direct aanpakken, en die aanpak meteen structureel maken voor alle woningen”, zegt projectleider Stèfan van de Pol van Van Wijnen. “Zo kunnen we heel snel werken. De oplevering van het hele project is acht weken eerder dan gepland.”

Het renovatieproject kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van prefab. Zo worden dakkapellen, deuren en kozijnen van tevoren gefabriceerd. Maar niet in serie, elke woning wordt individueel ingemeten en de mate van scheefstand bepaalt de afmetingen van deuren en ramen.

Herverdeling

“We starten elke week met vier woningen tegelijk”, volgens Van de Pol. “De renovatie duurt tien weken per woning. Daarvan besteden we twee weken aan asbestsanering.” Het bedrijf werkt met zo’n twaalf onderaannemers. Dagelijks lopen er ongeveer negentig man op de bouwplaats. Van de Pol: “Uiteraard denk je vooraf na over het proces. Maar tijdens de uitvoering hebben we nog werkzaamheden herverdeeld voor optimale dagproducties van de bouwplaatsmedewerkers. Ook kranen en graafmachines worden onderling uitgeleend.”

Proefwoningen

Voor de renovatie zijn eerst twee proefwoningen gerenoveerd, en een houten één-op-één maquette gemaakt. Vanwege de enorme hoogteverschillen in de Geitenkamp hebben de architecten een aantal details in 3D uitgetekend. Nexit vormde de huizen op de Schuttersberg om tot drie woningtypen. Voor het grootste type worden twee arbeidershuisjes samengevoegd tot een eengezinswoning. In type 2 worden huizen uitgebreid met een aanbouw aan de achterkant. En in een derde variant wordt een oudere aanbouw juist gesloopt om een passend woonoppervlak voor een alleenstaande te creëren. Van de binnenkant van de huizen blijft weinig over; ze worden helemaal gestript. Daken en gevels krijgen een nieuwe isolatie en er komen nieuwe deuren en kozijnen in de woningen.

Terugkeer

Van de huurders keert 50 tot 60 procent na de renovatie terug. “In het begin was er veel achterdocht”, volgens Wilbert de Haan, architect van Nexit. “Dat had er ook mee te maken dat er lang is aangestuurd op sloop van de woningen. Daardoor is er jaren geen onderhoud verricht.” Maar de reacties op de proefwoningen en de maquettes in de werkplaats van Van Wijnen waren positief. Van de Pol: “De bewoners denken nu heel bewust mee.”

De totale kosten van het renovatieproject bedragen ongeveer 21 miljoen euro, wat neerkomt op zo’n 153.000 euro per huis. Dat is beduidend duurder dan het neerzetten van een nieuwbouwwijk. Maar dat kostenplaatje is vertekend, vindt De Haan. “Bedenk dat groot onderhoud sowieso al 11 miljoen euro zou kosten. En dat er zo’n tien jaar niet is geïnvesteerd in de wijk. Dat kun je schatten op een ‘besparing’ van 5 miljoen euro. Dan hou je nog 5 miljoen aan waardecreatie over.”

De woningen worden medio 2011 opgeleverd. Het project dingt mee naar de Renovatieprijs 2012.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren