Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Risico op no-go areas

13 maart 2012

Woningen in oude wijken van Rotterdam en Amsterdam moeten op grote schaal worden opgeknapt. Zo niet, dan zal verpaupering massaal toeslaan met als gevolg onder meer toenemende criminaliteit. Als woningverbetering uitblijft bestaat het risico dat gebieden ontstaan waar de gemiddelde burger zich niet durft te vertonen, zogenoemde no-go areas. Dat stelt Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit, in het rapport De staat van integratie.

In het onderzoek staan Amsterdam en Rotterdam centraal. Entzinger verwacht een grote toestroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europese landen die tijdelijk in Nederland zullen verblijven. Hij gaat er vanuit dat zij zich vooral zullen vestigen in de minst aantrekkelijke woningen in achterstandswijken. Hij koppelt hieraan onder meer een waarschuwing over het verwaarlozen van woningen. Dat zal in toenemende mate gebeuren omdat veel van de tijdelijke arbeidsmigranten zich niet of nauwelijks met hun woonplaats verbonden voelen. Hierdoor ontstaat het risico dat wijken verder afglijden en te maken krijgen met armoede en criminaliteit. “Als men deze wijken niet aan hun lot wil overlaten, is er alle reden om fors te investeren in de kwaliteit van woningen en woonomgeving”, zegt hij.

Duurdere wijken

Entzinger sluit niet uit dat ook in de duurdere wijken dit soort problemen zullen optreden omdat ook zij als doorgangsgebied zullen gaan fungeren. Dat komt omdat steeds meer hoogopgeleide migranten tijdelijk in Nederland verblijven. “Ook voor hen dient goede en aantrekkelijke huisvesting beschikbaar te zijn en ook hun komst kan van invloed zijn op het sociale weefsel van de stad”, aldus de onderzoeker.

Het onderzoek werd samengesteld op initiatief van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es en haar Rotterdamse collega Korrie Louwes. Aan het onderzoek werkte naast Entzinger ook Paul Scheffer mee. Hij is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren