Het zestien etages hoge TU/e-gebouw Potentiaal wordt getransformeerd tot woontoren met circa driehonderd woonunits. Ook het aangrenzende gebouw Corona wordt gerenoveerd. In de complexen komen extra voorzieningen en ze worden door de renovatie duurzaam en energieneutraal.
Aannemer Dura Vermeer start met het strippen en saneren van de gebouwen, waarna ze volledig worden gerenoveerd. De overeenkomst tussen TU/e en het bedrijf is eind september gesloten met een looptijd van vijftig jaar. Vastgelegd is dat het bouwconcern er huisvesting realiseert en exploiteert voor mensen die zijn betrokken bij het TU/e Science Park zoals studenten en jonge buitenlandse onderzoekers.
Naast woningen komen er een restaurant, een café, kleine detailhandel en een fietsenstalling. De TU/e zal ongeveer 3000 m2 ruimte huren voor cultuurverenigingen die aan de TU/e zijn verbonden. Deze zijn nu nog buiten de campus gevestigd.
De TU/e stoot Potentiaal en Corona af als onderdeel van het project Campus 2020. Doel is tot een compactere universiteit te komen met minder ruimtegebruik. Op dit moment is de faculteit Electrical Engineering nog gehuisvest in de complexen. Eind dit jaar verhuist die faculteit naar een nieuw gebouw met de naam Flux. Ook verrijst er een nieuwbouw woontoren op het terrein met daarin driehonderd woonunits.
Het complex Potentiaal maakt deel uit van een ensemble gebouwen van architect Van Embden uit de eerste bouwfase (1957-1965) van de TU/e-campus. Het is één van de drie beeldbepalende gebouwen voor de skyline van de universiteit. Corona dateert uit de tweede bouwfase (1971) en is een uitbreiding. De architect van de verbouwing is ontwerpbureau Diederendirrix. Eind 2016 moeten beide panden gereed zijn.
Reacties