Woningcorporatie Vestia wil de vertrekpremie van 3,5 miljoen euro voor Erik Staal terugvorderen. Daarom is de corporatie een procedure gestart bij de Rotterdamse rechtbank, zo meldde Vestia 6 december op haar website.
De voormalige topman van Vestia stapte op na een schandaal rondom risicovolle rentederivaten. De corporatie vindt dat het salaris en de pensioenvoorziening van Staal “op een uitzonderlijk en onverantwoord hoog niveau is bepaald, niet passend bij een woningcorporatie van welke omvang ook”, aldus het bericht op de website. Volgens de corporatie was dit niet alleen schadelijk voor Vestia, “maar heeft het mede de gehele corporatiesector in een kwaad daglicht gesteld”.
Onderzoeksbureau Integis heeft eerder – in opdracht van Vestia – een forensisch onderzoek uitgevoerd naar de gang van zaken rond de arbeidsvoorwaarden van Staal. Het onderzoek laat zien dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen.
Voorlopig zal een eerste stap zijn dat er getuigenverhoor plaatsvindt. “Hoewel het Integis-onderzoek reeds aanknopingspunten biedt voor een procedure, zullen onder ede af te nemen verhoren duidelijkheid kunnen geven met betrekking tot tegenstrijdige verklaringen, informatie opleveren van enkele personen die niet aan het onderzoek hebben meegewerkt, en lacunes invullen in de herinnering van enkele geïnterviewden”, zo meldt de corporatie.
Erik Staal liet 6 december via zijn advocaat Jurjen Lemstra weten dat hij het “verschrikkelijk” vindt wat er met Vestia is gebeurd, zo meldt Nu.nl. Het is voor het eerst dat Staal zich publiekelijk uitlaat over de zaak. Volgens Lemstra heeft Vestia op “geen enkel moment” contact gezocht om de feiten met elkaar te bespreken. Hij stelt dat een half uur voordat Vestia dit nieuws op haar website plaatste, zij pas geïnformeerd werden door de media. “Dit overvalt ons dus en maakt het moeilijk om op dit moment inhoudelijk te reageren”, aldus Lemstra.
Reacties