Omdat nieuwsfeiten elkaar tegenwoordig steeds sneller opvolgen, komt Renda met een maandoverzicht voor onze branche. Welk nieuws was deze maand nu echt belangrijk voor de bestaandebouwsector? In een flits ben je weer up-to-date met deze Renda-terugblik op de maand augustus.
Er ontstaat een schaarste aan sociale huurwoningen, meldt het programma Nieuwsuur. Vorig jaar zijn in tien transacties 14.300 huurwoningen verkocht aan buitenlandse partijen, de helft hiervan is afkomstig uit de sociale huursector. Dat is een probleem, omdat er weinig nieuwe woningen worden bijgebouwd. De komst van de verhuurdersheffing is volgens Nieuwsuur een belangrijke reden om sociale huurwoningen te verkopen. Minister Blok, van het ministerie van Wonen en Rijksdienst, vindt dat corporaties het in de afgelopen jaren anders hadden kunnen aanpakken: “Corporaties hebben veel dure huurwoningen gebouwd, terwijl er juist behoefte is aan betaalbare huurwoningen.”
Drieduizend woningeigenaren in Rotterdam-Zuid krijgen ruim twee miljoen euro beschikbaar om hun woning te verbeteren en onderhouden. Aedes meldt dat vier Rotterdamse woningcorporaties (Woonstad, Woonbron, Vestia en Havensteder) dit geld beschikbaar hebben gesteld. De subsidie per woning bedraagt drieduizend euro en hiermee kunnen VVE’s en particuliere woningbezitters intensief begeleid worden bij de aanpak van achterstallig onderhoud. Het doel van deze investering is een verbetering van woningen en de woonomgeving in dit deel van de stad.
Drie ex-bestuurders van Ymere hebben bijna een half miljoen aan afkoopsommen ontvangen van de woningcorporatie. Dat meldt RTL Z op basis van berekeningen. In 2013 moest de woningcorporatie flink reorganiseren vanwege grote verliezen; 15 % van de banen verdween en in de top moest ook veel veranderen. Ex-directeur Jan Turenhout kreeg een beëindigingsvergoeding van 75.000 euro, voormalig bestuursvoorzitter Roel Steenbeek ontving in totaal 127.000 euro van de corporatie en ex-bestuurder Stefan Schuwer ontving een vertrekpremie van 275.000 euro. Volgens de woordvoerder van Ymere kregen de ex-bestuurders geld omdat ‘hun arbeidscontract op verzoek van Ymere werd ontbonden’.
Het merendeel van de woningcorporaties heeft een calamiteitenprocedure voor asbest, dat blijkt uit de Nationale AsbestEnquête 2015. Corporaties zijn daarmee een stap verder dan andere (grote) opdrachtgevers in de asbestverwijderingsbranche. 65% van de corporaties heeft een plan voor incidenten met asbest, in 2012 was dat slechts 23%. In de rest van de industrie heeft maar 37% van de bedrijven zo’n calamiteitenprocedure. Dit percentage is waarschijnlijk gestegen omdat corporaties hun bedrijfslasten willen verlagen. Kostenbewuster asbest verwijderen kan hierin meehelpen.
Reacties