Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Renda Event | Workshop bewonersparticipatie

Open Event 21 november 2024

Vanuit een bouwtechnische opgave sociale impact maken. Hoe doe je dat, wat is daar voor nodig en wie neemt welke rol?

Met deze vragen gaan we actief aan de slag in de workshop Bewonersparticipatie op 21 november 2024. We zijn dan te gast in de Arnhemse buurt Elderveld, waar ontwikkelaar Van Wijnen samen met woningcorporatie Portaal het bijzondere woonproject ElderBuren ontwikkelde.

Verder neemt aannemer Knaapen ons mee in de rol van de sociale buurtaannemer en daarna komen we natuurlijk zelf in actie in het interactieve workshopdeel.
 

Kleine dingen maken het verschil, leer en ondervind dit zelf

Leer en ondervind hoe kleine dingen het verschil kunnen maken, hoe alles begint bij eigen initiatief en hoe je zelf aan de slag kunt gaan met community building.

Sprekers en begeleiders
Mieke Zomerman – Projectontwikkelaar bij Van Wijnen
Astrid Kuiken – Trainer bij Helix, adviseur leefomgeving
Bernice Kamphuis – Knaapen

Project Elderburen
In de Arnhemse wijk Elderveld is een bijzonder woonproject: ElderBuren, ontwikkeld en gebouwd door van Wijnen. Het is een gemengde woongemeenschap, met bewoners die contact onderhouden met elkaar én met de buurt. Wat hen bindt is een actieve, betrokken houding: ze willen graag wonen in een omgeving waarin je iets voor elkaar kunt betekenen en gezamenlijk activiteiten onderneemt.

Van Wijnen heeft dit complex ontwikkeld met deze insteek en is later gaan shoppen bij de lokale corporaties: wie wil dit gebouw kopen met dit onderwerp: Inclusief Wonen waar community building voorop staat? Portaal is ervoor gegaan.  

Bewoners
Er zijn 50 huurappartementen beschikbaar voor diverse ‘doorstromers’. Dit zijn mensen die een lege zelfstandige huur- of koopwoning in Arnhem achterlaten. Daarnaast is het belangrijk dat de bewoners bewust en met overtuiging kiezen voor samenleven met elkaar en met de buurt. Bij gelijke geschiktheid krijgen 55-plussers uit Arnhem-Zuid voorrang, omdat zij al een binding met de buurt hebben. Zo behouden zij hun eigen netwerk. 

De overige 19 appartementen zijn voor Siza-cliënten, die toe zijn aan een volgende stap. Hierbij gaat het om mensen met een licht verstandelijke en/of lichamelijke beperking, die soms begeleiding of verzorging nodig hebben: ‘beschermd thuis zelfstandig’. De buurtfunctie doet hier zijn werk; de buren kijken naar elkaar om en zijn er voor elkaar.

Beheer en (zelf)organisatie
Voor dit project is een woonvereniging opgericht. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de gezamenlijke voorzieningen, de activiteitenruimte en de gemeenschappelijke tuin. In de toekomst worden ook activiteiten georganiseerd die voor buurtbewoners toegankelijk zijn. 


De wijkaannemer als community builder
De droom van Knaapen? Een wijkaannemer zijn, ze blijven tenslotte echte bouwers natuurlijk!
Maar dan niet alleen letterlijk maar ook vooral aan de community in een wijk bouwen.

Niet alleen komen en gaan in projecten, maar bewoners met elkaar verbinden. En altijd een fijne wijk creëren voor en met de bewoners. Denk aan bewonersbegeleiders nog verder trainen, de leefbaarheid meepikken, een interventie-toolbox, écht naar het collectief kijken; kortom de ABCD-methode.

ABCD staat voor Asset Based Community Development en is het proces dat mensen samenbrengt om in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen verandering teweeg te brengen. Werken vanuit ABCD is duurzaam werken aan sterke en verbonden buurtgemeenschappen.

Mooier, meer verbondenheid en de leefbaarheid in wijken verduurzamen daar gaat Knaapen voor.

Op 21 november vertelt Bernice Kamphuis, Kwartiermaker Sociale Innovatie & Duurzaamheid bij Knaapen, ons in de online sessie van een half uur over deze ambitieuze sociale plannen. Waarom leefbaarheid, wat is het proces en waarom investeert Knaapen hierin?

Artikel toevoegen over onderwerp Bernice: https://www.renda.nl/de-wijkaannemer-als-community-builder


Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Kosten bedragen 335 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 495 euro voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.

Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, interactief en mooi event wordt. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan kun je tot vier weken voor aanvang kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

Aanmelden voor dit event?

details

Datum & tijd

Donderdag 21 november 2024
10.30 - 14.30uur


Onderwerp

De volgende stap in bewonerscommunicatie


Locatie

Arnhem


Kosten

€ 335 voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / € 495 voor niet-leden.

In samenwerking met

Portaal, Van Wijnen, Knaapen
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren