Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Renda on tour bij de boer

18 oktober 2023

Waar Nederland (stikstof)klem zit, komt innovatie om de hoek kijken: isolatie- en plaatmateriaal gemaakt van biobased materialen, oftewel natuurlijke vezels. Een samenwerking tussen de agrarische sector, de industrie en de bouw. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Dat konden we met eigen ogen bewonderen tijdens de Renda on tour bij de boer op woensdag 11 oktober.

Terwijl de aardappels gerooid werden, kwamen we op een zonnige woensdagmiddag in oktober met het Renda netwerk samen bij Derks Gewasbescherming in Volkel. Na een korte kennismaking, waarbij deelnemers hun leukste herinnering aan de boerderij deelden, vertelde boer Jos Derks over de boerderij, die hij inmiddels samen runt met zoons Bern en Joost. Sinds dit jaar is het bedrijf een inspiratieboerderij, een plek om innovaties en nieuwe technologieën te testen en hierover te delen om zo de teelt nog toekomstbestendiger te maken. Een mooi voorbeeld is de Farmdroid, een zelfrijdende zaai- en schoffelrobot die een bepaalde teelt zoals bijvoorbeeld bieten kan zaaien en vervolgens tot op 2mm nauwkeurig onkruid kan wieden. Doordat de robot met behulp van GPS onthoudt waar de zaadjes in de grond zitten, kan er al voor de opkomst van de planten worden geschoffeld.

Als inspiratieboerderij besloot Derks Gewasbescherming ook deel te nemen aan Building Balance, een landelijk programma dat  wil versnellen. Het programma stimuleert en ondersteunt regionale ketens van land tot pand, waarbij diverse vezelgewassen en reststromen worden verwerken tot gecertificeerde biobased bouwmaterialen. Voor natuurlijke isolatiematerialen worden momenteel de gewassen Miscanthus, Hennep, Lisdodde, Zonnekroon en Sorghum gebruikt.

Aan de slag

Dirk van den Tillaar, projectleider en adviseur bij woningcorporatie Area, deelde over de ambitie van Area om 100% biobased isolatiemateriaal te gebruiken in 2027. De corporatie wil graag aanjager zijn op dit gebied en stelt zodoende haar woningen beschikbaar. Ralf van Gogh, Duurzaam planontwikkelaar bij Hazenberg, vertelde onder andere over de ervaring van de vakmannen, die eindelijk eens zonder handschoenen en andere beschermende materialen aan de slag konden. Hazenberg staat garant voor de overproductie van de gewassen. Dit is mede mogelijk door de TBI Klimaattrein, een fonds om klimaatinitiatieven voor de gebouwde omgeving, (financieel) te ondersteunen om zo meer vaart te maken. Marcel van Haren van Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers, lichtte toe hoe zij de biobased materialen inblazen, in dit geval in het hellend dak. Ook bijbehorende vraagstukken als de dikte van het isolatiepakket, de brandveiligheid en het wel of niet gebruiken van folie kwamen aan bod.

Vervolgens werden de laarzen en werkschoenen aangetrokken en verplaatste de groep zich naar het land om te kijken hoe de gewassen groeien. Derks verbouwde dit jaar twee gewassen: Hennep en Sorghum. De Hennep werd al in augustus geoogst, maar de Sorghum stond nog op het land. In het veld kwam een mooi, dynamisch gesprek op gang met de gehele groep. Terug op de boerderij was het tijd voor een vragenrondje. Hoe zit het bijvoorbeeld met ongedierte, en met vocht? De praktijk zal het uitwijzen, maar het is duidelijk dat het ontzettend snel gaat en dat er maar een mogelijkheid is om tot antwoorden te komen: denk in mogelijkheden en ga gewoon aan de slag! Ook bij Renda blijven we de ontwikkelingen op dit gebied volgen, dus hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren