Teamwork, coachen, trainen? Allemaal termen uit de sport die ook van toepassing zijn in de bestaande bouw. Vooral als het gaat over samenwerken. "Wij denken nog wel eens op ervaring de wedstrijd te kunnen spelen. Soms zitten niet de juiste mensen in het team of wordt er niet goed gecoacht," zegt Mark van der Graaf, algemeen directeur van Talen Vastgoedonderhoud. Hij spreekt uit ervaring, want het bedrijf zit in diverse samenwerkingsverbanden in een groot deel van het land.
Samenwerken draait volgens Van der Graaf om verschillende aspecten: psychologische, bedrijfskundige en juridische. "Hierbij worden de psychologische voorwaarden regelmatig ondergewaardeerd. Toch draait het daar juist om," zegt de algemeen directeur van Talen. "Veiligheid, vertrouwen, eerlijkheid en respect voor elkaar. Daarnaast is het belangrijk om verwachtingen uit te spreken." Hij vervolgt: "Bedrijfskundig gezien heb je een gezamenlijk belang en een gemeenschappelijk doel nodig. Vervolgens bepaal je de strategie. Tot slot komt het juridische aspect. Je hoeft elkaar niet blind te vertrouwen, maar een dik contract zorgt voor wantrouwen. Toch moeten er wel wat zaken met elkaar worden vastgelegd. Ik noem dat geïnformeerd vertrouwen."
Van der Graaf vergelijkt een samenwerkingsverband met een huwelijk. Als je eraan begint, doe je dat te goeder trouw. Talen Vastgoedonderhoud is wat dat betreft al heel wat samenwerkingen aangegaan. Een aantal voorbeelden:
Simpelweg omdat je volgens Talen samen sterker bent dan alleen. “Door samen te werken, houden we wonen in Nederland betaalbaar. Je maakt gebruik van elkaars expertise en netwerk. Daarbij probeer je door het commitment wat je samen aangaat, ook sneller, goedkoper en duurzamer te werken. Bovendien denk je mee in oplossingen.”
Als een samenwerking stroef verloopt, weet je onvoldoende van elkaar. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een samenwerking compleet in de soep liep, maar we hebben natuurlijk wel onze struggles. Je bent het soms niet met elkaar eens of discussieert over wie verantwoordelijk is voor wat. Daarbij heb je te maken met verschillende bedrijfsculturen, maar dat vind ik vooral een uitdaging.”
“Vanaf het moment dat je twee mensen of organisaties bij elkaar zet om samen te werken, begint het eigenlijk pas. Gaan we Samen Werken of Samenwerken?” Het is allang niet meer de vraag of je samen moet werken, maar vooral hoe. “Je kunt het niet meer alleen. Ik gebruik wel eens een uitspraak van Loesje: Waarom moeilijk doen, als het samen kan?”
Wat wij, de sector, volgens Van der Graaf nog kunnen leren van de topsport: “Meer en beter meten. En vervolgens deze data analyseren en gebruiken om het proces te verbeteren.” De paralellen tussen topsport, samenwerken en de bestaande bouw komen op 12 januari uitgebreid aan bod. Hiervoor komt topscheidsrechter en supermarktdirecteur Björn Kuipers naar Portaal in Utrecht. Klik hier voor meer informatie of meld je meteen aan.
Reacties