Renda-partners Dusol, Gebroeders van der Plas en Area zitten als concullega’s in een consortium. Tijdens het event over Regisserend Opdrachtgeverschap op 26 mei in de Gruyterfabriek blikten zij terug op het afgelopen jaar. Vorig jaar vertelde de directie haar verhaal, dit keer was het de beurt aan de projectleiders.
"Was je voorbereid?" opent Evamarije Smit het gesprek met Ivo Ketelaars, projectleider bij Area. "Nee, niet echt!" lacht hij. "Zoiets wordt besloten en dan moet jij het gaan doen in de praktijk. Dat heeft een heel grote impact." Het opstarten van het samenwerkingstraject tussen drie onderhoudspartijen en een woningcorporatie ging niet vanzelf. Het traject heeft als doel het hele planmatige onderhoud van Area Wonen bij drie onderhoudsbedrijven (Gebroeders van der Plas, Dusol Vastgoedonderhoud en Caspar de Haan) neer te leggen. Zij zijn het samen gaan doen en al doende hebben ze geleerd. De tip van Ketelaars twee jaar na dato luidt: "Richt eerst je processen in en begin dán met de uitvoering."
Area maakt inmiddels voor het planmatig onderhoud gebruik van de kennis, kunde en ervaring van de onderhoudsbedrijven. Hiermee is de rol van de woningcorporatie uit Uden veranderd van controlerend en voorschrijvend, naar regisserend. Vertrouwen, uniformiteit en transparantie spelen hierin een hoofdrol. In de praktijk blijkt aan de onderlinge transparantie een grens te zitten, stipt Martin Treffers van Gebroeders van der Plas aan: "Dat is logisch, want volgende week ben je misschien wel elkaars concurrent." En dat is jammer, vindt Ketelaars, maar het moet werkbaar blijven. "Als jij bijvoorbeeld openheid vraagt over inkoopgegevens, kan je zomaar eens te ver gaan."
Uniformiteit, openheid, ketensamenwerking. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het allemaal leidt tot kostenbesparing. Zijn die besparingen inmiddels meetbaar? Ad Straub van de TU Delft stelt dat samenwerking áltijd iets oplevert: "Minder werk, het is veel leuker dus je krijgt er tevreden mensen voor terug, de prijskwaliteitsverhouding wordt beter en het levert meer op dan in een vastomlijnd bestek."
Voordelen ketensamenwerking:
De harde kostenbesparingen worden volgens Straub pas echt zichtbaar bij de tweede cyclus en na een aanloopperiode. Om écht kosten te kunnen besparen, moeten alle boeken open!
Op de vraag wat er allemaal nog beter kan, antwoordt Ketelaars: "De I is er, maar het puntje nog niet. Er moet nu een eindsprint komen, want er is geen weg meer terug."
Reacties