Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Van afvoer tot zink

24 juli 2017

"Vroeger was school niet zo belangrijk. Leren deed je wel in de praktijk. Maar tegenwoordig hebben jongeren toch echt een diploma nodig om ergens aan de slag te kunnen." Aan het woord is Patrick Quix (45), leermeester in opleiding bij Sankomij. Hij begeleidt onder andere de 19-jarige Mike Meuleman, die niet kan wachten tot hij dat diploma op zak heeft.

Installatietechniek, hoe kom je erbij? Lachend vertelt Mike Meuleman: "Ik deed vmbo-t. Daar krijg je veel huiswerk, dat is niets voor mij. Toen ik mijn tweede jaar niet haalde, ben ik naar de praktijkschool gegaan. Daar kon ik niet kiezen tussen elektro- en installatietechniek, dus ben ik aan allebei begonnen. Ik vond elektrotechniek moeilijk, toen bleef installatietechniek over." Daar zijn ze bij Sankomij maar wat blij mee. Patrick Quix is in opleiding tot leermeester en spreekt vol lof over Mike: "Dat is een goeie. Hij werkt hard, kijkt om zich heen of er nog wat moet gebeuren en neemt zelf initiatief. Daarmee onderscheid je je van anderen."

Mike is in dienst bij het IWBZ, maar het is de bedoeling dat Sankomij uiteindelijk zijn contract overneemt. Dat ziet Mike wel zitten. "Het werk is elke dag anders. Je begint met de riolering op de begane grond, dan ga je naar het tussendek en onder de kap van de woning, dan komt de waterleiding, de badkamer, het sanitair en de radiatoren. Meestal is het nieuwbouw, maar soms doen we ook renovaties..."

Patrick: "Ik zeg altijd: 'Wij doen het werk van A tot Z, van afvoer tot zink.'" Mike lacht. "Met Patrick is er altijd ruimte voor een geintje." Patrick heeft altijd goed kunnen opschieten met de jeugd en toen hij als leermeester werd gevraagd door zijn werkgever Sankomij, twijfelde hij niet. Hij volgt nu diverse cursussen en voert gesprekken met de school. "Een opleiding loopt altijd zo'n 2 jaar achter op de techniek en de praktijk. Dat is logisch, want de techniek staat niet stil en de opleidingen dienen hierop afgestemd te worden. Het is goed als een opleiding zich hierin flexibel opstelt door met aanvulling op de lesstof in te spelen op deze nieuwste technieken en de dagelijkse praktijk. Zo leren die jongens nu op school nog over koperen leidingen, terwijl we in de nieuwbouw tegenwoordig allemaal werken met kunststof leidingen. Het is wel handig om te weten hoe je met koper om moet gaan voor als je het nog eens tegenkomt in een renovatie, maar hoe je met kunststof leidingen werkt, zouden ze op school ook best kunnen vertellen, ook al staat dit nog niet in het lesboek. Ik stam nog uit de tijd dat mijn ouwe baas zei dat ik wel kon stoppen met school. 'In de praktijk leer je veel meer,' zei hij. En hij haalde ons van school. Tegenwoordig hebben die jongens een diploma nodig.” Mike knikt. "Zodra ik die heb, ga ik lekker werken. Dat leren is niets voor mij!"

Reacties

Harrie Lieverse - DuurzaamBouwAdvies 27 juli 2017 12:36

"Vroeger had je geen diploma nodig" verteld Mike in bovenstaande artikel. Maar nog weer vroeger, ik praat over de jaren 60, had je de LTS en daar op aansluitend, de opleiding "leerling gezel" en "gezel" van het leerlingstelsel in de Bouw. Dit is het traject wat ik indertijd gevolgd heb, en na mijn overstap naar een architectenbureau, verdere opleiding bij het HTI. Ik denk dat voor vakmensen in de bouw een praktijk-opleiding via het leerlingstelsel nog steeds een goed optie is.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren