In de 'conceptenfabriek' De Variabele Strategie & Innovatie is de afgelopen jaren gewerkt aan oplossingen om het onderhoudsproces te verbeteren. Op 15 juni 2017 waren we met Renda bij de 'première' van de nieuwste uitkomst van de denktank: Vastgoed Levensweg; serious gaming voor projecten.
Sinds eind 2016 is Hagemans Vastgoedonderhoud geen onderdeel meer van De Variabele, maar als goede vrienden presenteerden ze in de CineMec bij Nijmegen de Vastgoed Levensweg. Door middel van een landkaart visualiseert Vastgoed Levensweg de route in het projectontwikkelingsproces. De game is ontwikkeld, omdat de ervaring leerde dat men hulp wil om sneller beslissingen te kunnen nemen.
De landkaart helpt onder andere om onderwerpen op het juiste moment bespreekbaar te maken. Ook helpt Vastgoed Levensweg technische taal om te zetten naar beeldtaal, zodat mensen die minder bekend zijn met de branche kunnen volgen welke keuzes het team maakt. De scenario’s en daarmee de effecten voor nu en in de toekomst, worden zo voor iedereen inzichtelijk. Daarmee heeft de TCO-gedachte ook vorm gekregen.
In het midden van de kaart verzamelen alle betrokken om het juiste team voor de klus samen te stellen. Het devies van De Variabele is dan ook: gebruik elkaars expertise en kennis. Met het juiste team aan boord zijn er vervolgens diverse routes die je kunt rijden en afslagen die je kunt nemen. Het spel maakt inzichtelijk waar je samen tegenaan zou kunnen lopen bij het kiezen en toetsen van het juiste scenario. Zo kom je door het risicogebergte waar bewonersparticipatie, de Wet Natuurbescherming, inventarisaties en inspecties van bijvoorbeeld asbest, sloopvergunningen en zo meer op je pad komen. Per project andere keuzes maken, of juist dezelfde op basis van ervaring én opgeslagen data.
Naast het risicogebergte reis je door het Dal der Ontwikkeling, het Analysegebied, de Definitiestreek of misschien moet je wel naar de Verkoopvijver of het Sloopravijn… Met de landkaart komen rekenmodellen, waarmee je de scenario’s kunt doorrekenen vanuit technisch, financieel en woon-perspectief. Zo kun je bijvoorbeeld rekenen met of zonder huurharmonisatie en zien wat de gemeentelijke of energielasten doen. En wat doet het met de kosten als je voor NoM wilt gaan in plaats van voor, bijvoorbeeld, Label B?
Op basis van de vooraf afgesproken prestatie indicatoren worden de scenariotypen door middel van smileys – hiervoor wordt het rekenmodel SMILE gebruikt - beoordeeld. Deze scenario’s kun je nog verder optimaliseren. Daarna wordt het plan getoetst en ingediend. De tip luidt niet alleen gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Sla ook je data goed op, zodat je die bij ieder volgend project kunt raadplegen.
Vooruit denken is de oplossing. De oplossing voor een gestroomlijnd ontwikkelingsproces, de oplossing voor een tevreden bewoner/klant en de oplossing om niet in een vakantiedip te raken.
Wij wensen je in elk geval een hele fijne vakantie en mocht je meer informatie willen over Vastgoed Levensweg, neem dan contact op met Nol Rijken (06-2237 9491) of Ludwig Smits (06-5132 6187).