Iemand wees mij op ‘Herman, de stroomverdeler’ die de stroom van collectieve PV-installaties verdeelt naar individuele appartementen. De eigenaren kunnen op deze manier de opgewekte energie op hun eigen dak consumeren. Deze eerste kennismaking was nog geen feest van herkenning, want ik snapte het gewoon nog niet. En wat doe je dan? Je gaat intensief verder met zoeken. Ik heb gesproken met de geestelijk vader van Herman, gezocht op het internet, gedeeld met de wereld om mij heen en ik ben mijn toevallige ontmoeting steeds meer gaan begrijpen en waarderen.
In mijn wereldbeeld moet elke duurzame zakelijke kans, groot, schaalbaar, economisch verantwoord, duurzaam en begrijpelijk zijn. Herman blijkt dit allemaal in zich te hebben en dat is een goed gevoel. Natuurlijk is elke kans een bedreiging, ook hier geldt dat de saldering van de elektrische zonne-energie niet (teveel) moet worden uitgekleed. Technisch zijn we het prototype net voorbij, onafhankelijke service zal nog uitdagingen geven, maar er zijn vooral veel kansen voor de toekomst.
Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Je vangt energie op met een groot zonnepaneel op een collectief dak en verdeelt dit met moderne computerapparatuur en fysieke elektrische kabels naar ieder appartement. Nog wel even zorgen dat iedereen zijn rekening gaat betalen en klaar. We noemen het dan, net als bij mij thuis, invoeden voor de meter.
Wat verbazingwekkend is, is dat wij dit met zonnewarmte al zeker twintig jaar doen. En dat betekent dat wij de technische, financiële en organisatorische kaders van deze aanpak comfortabel kunnen overzien. Dit maakt de kennismaking met Herman zo plezierig, het speelveld is herkenbaar. Wat is fijner voor jezelf, je markt, je medewerkers en je financiers om een bijna gelijk, maar toch nieuw en additioneel product, te introduceren. Het voelt alsof je iemand voorstelt aan een tweelingbroer. Het concept is vertrouwd en daar word ik blij van.
We hebben ervoor gekozen de zonnestroomverdeler in te passen in enkele lopende en nieuwe collectieve projecten. We hebben de businesscase aan de investering en het exploitatiemodel getoetst en het ziet er verwachtingsvol uit. We nemen initiatieven om de ESCO te zijn voor de investeringen en exploitatie achter en met de zonnestroomverdeler. We moeten de markt tonen dat zonnestroom verdelen net zo vertrouwd is als zonnewarmte verdelen. We gaan dit verder uitwerken, schaalbaar, economisch verantwoord en begrijpelijk, kortom u hoort nog van ons.
Misschien is een dergelijke ontmoeting ‘once in a lifetime’. Op dit moment is het een goede kans voor de markt van collectieve zonnestroom en dat past weer helemaal in mijn en onze passie. Ik ben natuurlijk altijd nieuwsgierig of we nog iets over het hoofd zien, wie er een goede aanvulling kan geven. Specialist ben ik nog niet, daarvoor hebben we nog even te gaan. Het huidige enthousiasme mag zich gaan vertalen in mooie projecten en prestaties, ik kom er vast nog een keer bij u op terug.
Reacties