B8U, bestaande uit Hemubo, Rutges Vernieuwt, Smits Vastgoedzorg en Renda-partner Era Contour, en Coen Hagendoorn Onderhoud BV winnen de Mitros badkamer challenge. Dinsdag 14 maart pitchten zij net als Alliantie+ en WeLLDesign met welke innovatie zij in één dag de badkamer van een sociale huurwoning kunnen renoveren.
De vier finalisten hebben allemaal een componentgerichte en vraaggestuurde aanpak. De badkamers worden 3d ingemeten en de onderdelen worden buiten het huis van de huurder gemaakt en al zo ver mogelijk in elkaar gezet. Er hoeft dus niet meer gehakt en geboord te worden in de woning. Geen stof en geluidsoverlast meer voor de huurder. Ook over technische uitdagingen als de standleiding is nagedacht.
De belangrijkste lessen uit de challenge zijn voor Mitros: het helpt om een uitvraag scherp neer te zetten. Directeur Henk Peter Kip geeft een groot compliment aan de markt: “We hebben mensen tot nadenken gezet. Het kan wél en we gaan het ook doen! Marjet Rutten was juryvoorzitter. De jury lette vooral op het proces. Hoe wordt het proces georganiseerd? De bewoner is uiteraard belangrijk, net als de productinnovatie. In de toekomst gaan we heel anders in bad. De badkamer moet kunnen meegroeien.
“Wij renoveren 4200 badkamers per jaar. Wij streven naar een eenvoudige montage en een blije eindgebruiker. Traditioneel gaat een bouwer naar de bouwmarkt om zijn materialen te halen. Wij zijn niet naar de bouwmarkt gegaan, maar naar fabrikanten. En wel met de vraag met ons mee te denken. De nieuwe badkamer moet onafhankelijk van de bestaande constructie blijven en het concept moet zowel N=1 en projectmatig toe te passen zijn. Hoe doen we dat? Met een doos in doos opbouwsysteem. Lichtgewicht wandelementen, een prefab vloer wordt inclusief leidingwerk ingezet. (In de zaal hoor je hier en daar: ‘dat kan niet’.) De wanddelen kunnen bestaan uit een gerecycled paneel van petflessen en plastic tassen, maar kan ook gemaakt worden van bamboe of met een traditionele tegellook die veel mensen nog willen. Het ontwerp is klaar en de eerste badkamer staat al.”
“Wij komen de badkamer eerst 3d inmeten. Het vloerelement wordt op maat gemaakt. Van daaruit bouwen we de rest van de badkamer op. De wanden worden gemaakt en het sanitair wordt afgemonteerd. De bewoner kan met een VR-bril in de badkamer kijken hoe het er na de renovatie uit komt te zien en kan eventueel vooraf een nieuwe indeling bedenken. Wij vinden zelf de houten badkamerlook een leuke toekomst, maar zoals ik al zei, zijn andere opties ook mogelijk. We gaan nu de testfase met bewoners in, daarna richten we de productlijnen in en wordt het montageteam getraind. Je kunt B8U niet alleen voor N=1 gebruiken, maar ook als ketenpartner inschakelen bij een grote renovatie.”
De badkamer van Coen Hagendoorn die in één dag geplaats kan worden, heet Rapido. Er wordt een link gelegd met de pitstop van de Formule1. Het moet steeds sneller, daardoor moet je blijven doorontwikkelen. “Dat willen wij ook bij de badkamer in 1 dag. Eerst voeren we een huiskamergesprek met de bewoner. We bespreken de opties en geven uitleg. Wat verwachten wij en wat kunnen zij van ons verwachten. Ook wisselen we contactgegevens uit. Vervolgens gaan we digitaal inmeten. Hier leggen we een raster overheen van prefab panelen. Deze worden van te voren op maat gezaagd. Er is een digitaal systeem waarin de bewoner ten allen tijde op de hoogte kan blijven van de voortgang. Daarna worden de prefab elementen geproduceerd (de elementen worden vervaardigd in de fabriek van Renda-partner Mosa), getransporteerd en gemonteerd. Na een aantal maanden komen we terug naar de bewoner voor een servicebeurt. We vertellen nog een keer hoe ze de badkamer moeten gebruiken en schoon moeten en houden en stellen de laatste dingetjes bij/af. Op deze manier een badkamer renoveren is zeker 20 procent goedkoper en we kunnen morgen al beginnen.”
Coen Hagendoorn heeft ook nog nagedacht over de tegels die je los kunt halen van de panelen, zodat ze gerecycled kunnen worden. Ze garanderen een prestatiecontract en 20 jaar garantie.
“Hoe maak je de bewoner blij en hoe ontzorg je?” Die vraag stelde WeLLDesign zich. Zij willen een snelle badkamerrenovatie zonder gedoe waarbij de bewoner zonder rotzooi zit en veel keuzes kan maken. Ook zij komen de badkamer digitaal inmeten. Alle gaten worden voorgeboord, tot en met de wc-rolhouder aan toe. “Dit allemaal op basis van de bewonerswensen, want die hebben we vooraf gesproken. Ycuby, zo heet het concept, kan in enkele uren door twee personen gemonteerd worden. Al of niet met nieuwe vloer. Afmonteren kan slechts met een sleutel en een schroevendraaier, want de rest is van te voren al gebeurd. Dit kan gerealiseerd worden voor zo’n 4000 euro. Plug en play en onderhoudsvrij op basis van Total Cost of Ondership. De badkamer kan bekleed worden met onderhoudsvrije folie of tegels. Die zijn ook weer weg neembaar in het geval de bewoner later iets anders wil. De wanden zijn robuust, dus zelf nog wat aanpassen is ook mogelijk. Wij denken dat het zelfs in een halve dag moet kunnen.”
“Heb je wel eens nagedacht over een winkel waar je het hele pakket koopt? Een hele renovatie, van demontage tot montage en alles wat daartussenin nog moet gebeuren? Wij wel. Samen met Renda-partner Faay en Viega zijn wij tot de Pronto gekomen. Elke oplossing komt voort uit de circulaire gedachte en de Serie van één. De renovatie wordt gedaan door een lokale bouwer en na elke renovatie delen we ervaringen. Zo wordt elke badkamer steeds beter en beter en dus goedkoper.” De Alliantie gebruikt ook een prefab box in box systeem. “Je kunt allerlei modules maken, zoals je zelf wilt. Mitros heeft ook keuzes. Zij kunnen als corporatie types aanbieden. Wij kunnen samen met Mitros de badkamerconfigurator vullen. De bewoner kan ondertussen zelf op de bank met de ipad zijn of haar badkamer ontwerpen. Natuurlijk kunnen ze ook altijd bellen of we komen bij ze langs. Als het ontwerp klaar is krijgen de bewoners een contract, komen we inmeten, krijgen ze van te voren een sms wanneer de vaklieden komen en kan de uitvoering beginnen. De uitvoering begint met afval. Waar je demonteert, kun je producten hergebruiken. Sowieso is alles demontabel. Mensen verhuizen en nieuwe bewoners willen een andere plaat. Ook dan kan de oude worden meegenomen om elders te worden gebruikt. Dit kan makkelijk dankzij de droge verbindingen. Op deze manier kunnen we de badkamer doorontwikkelen.
Is dit radicaal? Mja, misschien wel. Maar spreker, trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaard is wel extremere innovaties gewend. Zijn stelling is dan ook: de wereld gaat binnen nu en tien jaar radicaal veranderen. Hij geeft voorbeelden uit onder andere de medische wereld. Een jonge vrouw heeft een zeldzame vorm van longkanker. Een team van honderden artsen herkennen de celdeling niet en weten geen medicijn. De vrouw krijgt nog maximaal twee jaar van ze. Tot het medische paspoort van de vrouw in Watson, de supercomputer van het Amerikaanse bedrijf IBM, wordt gestopt. In een paar seconden heeft Watson ontdekt welke vorm van celdeling de longkanker veroorzaakt en welk medicijn hiertegen gebruikt kan worden. De artsen kennen het nog niet, want het is nog niet gecertificeerd op de markt, maar volgens de supercomputer is er 95 procent kans dat de jonge vrouw met dit medicijn geneest. Dit voorbeeld komt uit 2014. Het is geen toekomstmuziek, het kan al. Het gebeurt al.
Dit geldt ook voor onze sector, volgens Veltenaar. Over een paar jaar staat er in Amsterdam een grachtenpand dat volledig met de 3D-printer gemaakt is. Maar ook dit gebeurt al, zegt de spreker. We kunnen zelfs hele vluchtelingenkampen printen, inclusief het sanitair.
Wanneer de zelfsturende auto’s in 30 seconden voor de deur staan of we een chip met een iq van plus duizend in ons hals kunnen stoppen, is misschien dicht bij of nog heel ver weg. Maar de eerste badkamerrenovatie die binnen één dag plaatsvindt, gaat als het aan deze partijen ligt, morgen gebeuren.
Reacties
Piers - Pyrasied 21 maart 2017 10:43
Met onze wandbekleding gaat het ook heel snel.Niet tegelen maar gewoon kitten. https://www.pyrasied.nl/product/kunststof-wandbekleding/