Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Woonlasten versus huurlasten

24 augustus 2016

Woonlasten zeggen meer over de betaalbaarheid van een woning dan huurlasten, vindt woonstichting St. Joseph uit Boxtel. “Wij voelen het als onze plicht om een zo groot mogelijk deel van ons maatschappelijk vermogen te besteden aan de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Daarom investeren wij nóg sneller in het verlagen van de woonlasten. Dat is een bewuste keuze in ons Koersplan”, licht directeur-bestuurder Rob Dekker toe. “En dat uitgangspunt wordt gedragen door onze medewerkers.”

"Wij brengen bij groot onderhoudsprojecten onze woningen naar label B of zelfs A zonder huurverhoging", vertelt projectleider Judith van Mil. "Dat deden we al bij twee groot onderhoudsprojecten. Maar doordat we nu gebruik maken van de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector kunnen we dat bij de volgende groot onderhoudsprojecten ook blijven doen. Door die subsidie verdienen we de investering bijna in zijn geheel terug. En onze huurders profiteren daarvan."

Nul op de meter

Kobbe Vink, projectleider Nieuwbouw, vult aan: "Ook het  principe nul-op-de-meter omarmen wij. We passen dat toe bij onze nieuwbouwprojecten. Om optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon bouwden we in de wijk Zonnegolven extra energiezuinige woningen met de achterzijde op het zuidoosten georiënteerd. Op de gehele zuidkant van de daken plaatsten we zonnepanelen. De woningen werden natuurlijk ook geïsoleerd en voorzien van HR++glas. Deze woningen scoren een energieprestatiecoëfficiënt van 0. Door al deze maatregelen besparen de bewoners op hun woonlasten. Op dit moment bouwen we project Cronenborg, een zeer energiezuinig, goed geïsoleerd gebouw. Hier passen we ook koude-/warmteopslag en een warmte-terugwinsysteem toe."

Hij vervolgt: "Bij het toekomstige project De Kleine Aarde willen we zelfs nog verder gaan! Deze nul-op-de-meterwoningen bouwen we met duurzame materialen. Dat doen we in overleg met en voor bewoners die bewust bezig zijn met het milieu en die een duurzaam leefgedrag hebben."

Zonnepanelen

Projectleider Duurzaamheid Bas Meijboom en projectconsulent Sancha Schuurs willen zoveel mogelijk huurders aan zonnepanelen helpen. Sancha: "Bij alle groot onderhoudsprojecten bieden we voortaan ook meteen zonnepanelen aan. Als we dan toch al bezig zijn in de woningen ervaren bewoners minder overlast."

Bas lacht en zegt: "Voor een kleine corporatie met zo'n 4.000 woningen doen we het hartstikke goed! We brachten al 3.400 panelen aan op de daken van ruim 300 eengezinswoningen. Huurders betalen daarvoor voor de komende 20 jaar een vast bedrag aan huur. En het mooie is: we berekenen daar geen huurverhoging over."

"We onderzoeken nu of we Herman de Zonnestroomverdeler kunnen toepassen, zodat ook huurders van een appartement hun woning op zonnepanelen kunnen  laten aansluiten. Hoe dan ook brengen we in de toekomst op appartementsgebouwen zonnepanelen aan om in de elektra van de algemene ruimtes te voorzien. Bij ons complex aan de Kasteellaan deden we dat al. Zo besparen de huurders in elk geval op hun servicekosten."

Sancha: "De zon is gratis. En als je zonnepanelen aan de man brengt, moet je de huurder inzicht geven in wat dat betekent voor zijn portemonnee. Een goede communicatie is heel belangrijk. Als mensen kiezen voor panelen, dan betalen ze nog maar ongeveer 14 cent in plaats van 20 cent per KWh. Dat is toch een leuke besparing. Met een simpel schemaatje laten we eenvoudig zien wat de besparing per jaar is."

"Onze huurders die al panelen hebben, zijn trouwens de beste ambassadeurs. Zij vertellen in onze brochure 'Zonnig huren' wat de panelen hen tot nu toe opleverden. En dat is zelfs meer dan wij berekend hadden", sluit Sancha af.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren